fbpx

Anne Fleur Hoekman over ondernemen tijdens je studie

Anne Fleur Hoekman (23) studeerde deze zomer af op Communication & Multimedia design aan de Hanzehogeschool in Groningen. Al tijdens haar studie startte ze haar eigen bedrijf FLOT social media design waar ze merken helpt succesvoller te zijn op social media. Wij vroegen Anne Fleur alles over het runnen van je eigen business naast je studie.

studie

Waarom ben je tijdens je studie al begonnen met ondernemen?

“Ik deed de minor Businessclass ondernemerschap in het derde jaar van mijn studie en hier kwam ik tijdens het schrijven van een ondernemersplan op het idee voor mijn bedrijf. Dit ondernemersplan moest worden onderbouwd met onderzoek en daarom ben ik ondernemers gaan vragen of er überhaupt interesse was. Tijdens dit onderzoek heeft een van de ondernemers aangegeven meteen klant te willen worden. Diezelfde dag heb ik mij nog ingeschreven bij de kvk en nu – 1,5 jaar later – ben ik de eigenaar van FLOT social media design.”

 

Kun je een aantal voordelen benoemen waarom het leuk of slim is om al tijdens je studie te starten met ondernemen?

#1  Je groeit heel erg als persoon. Het is vallen en opstaan – en daar leer je van!

 #2  Je leert veel nieuwe mensen kennen en je kunt je nog verschuilen onder student als je informatie wilt, wanneer het niet gepast is om dat via je bedrijf te vragen

 #3  Je voelt je niet echt student meer omdat je voor jezelf werkt

 #4  Studiefinanciering yeah! Dat is zo fijn. Hierdoor kan je je bedrijf er eerst bij doen en hoeft het niet fulltime. Het begint nu eigenlijk pas echt voor mij nu ik dat niet meer krijg. Dit geeft me ook weer extra doorzettingsvermogen om door te gaan en harder te werken voor m’n geld

 #5  Je kunt vanuit huis of school werken als je niet veel nodig hebt. Zelf had ik alleen een laptop en een camera nodig, ideaal! Ook had ik geen geld nodig van de bank. Dit zou ik iedereen aanraden. Probeer het eerst zelf, dat geeft je zoveel kracht

 

Hoe zorgde je voor de juiste balans tussen je studie en je onderneming?

“Natuurlijk heb ik weleens gedacht: die studie heb ik nu niet meer nodig. Maar ik heb vanuit huis meegekregen dat je altijd alles moet afmaken. Dat heb ik dan ook gedaan. Nu heb ik alle tijd voor mijn onderneming. Wel kwam er destijds veel stress en laatste-moment-werk bij kijken. En ik moest keuzes maken. Ik had naast mijn studie en mijn eigen bedrijf ook nog 2 bijbanen. Deze bijbanen heb ik beide opgegeven om mijn studie te halen. Ik raakte hier een stukje zekerheid kwijt, maar achteraf was dit mijn beste beslissing ooit!”

 

“Het is vallen en opstaan – en daar leer je van!”

 

Zou je nu ooit nog in dienst kunnen werken voor een groot bedrijf?

“Dat zou ik nog wel willen, maar de vrijheid die ik op dit moment voel en heb is heerlijk. Ik kan zelf bepalen wat ik doe of hoe laat ik begin. En als ik doordeweeks een dagje weg wil kan dat gewoon!”

 

Waar heb je het meeste van geleerd de afgelopen twee jaar? Je studie of ondernemerschap?

“Het meeste heb ik geleerd van mijn onderneming. Ik kreeg opdrachten die ik nog niet eerder had gemaakt of gedaan. Nooit heb ik gezegd dat ik het niet kon. Ik zocht me suf op internet en zo kreeg ik het toch voor elkaar. Tijdens mijn studie heb ik wel wát leren vormgeven, maar het meeste heb ik mezelf aangeleerd. Natuurlijk heb ik me tijdens mijn studie ook wel ontwikkeld. Het design van vier jaar geleden kun je echt niet meer vergelijken met nu!” 

 

Wat zijn de mooiste lessen die je geleerd hebt als ondernemer?

 #1  Ondernemen kun je niet alleen

Gelukkig heb ik veel mensen om me heen die mij op alle vlakken steunen of helpen. Zo heb ik een vriendin die mij helpt met administratie en weer een andere vriendin die me helpt met het schrijven van teksten. Zoek je zwakke punten op en wees niet bang om om hulp te vragen!

 

#2  Wees niet bang voor je concurrenten

Houd je concurrenten te vriend! Je kunt juist van elkaar leren. Ik heb bijvoorbeeld weleens een nieuwe klant gekregen via een concurrent. Ze had een klant die beter bij mij paste dan bij haar. Mooi, toch?

 

Beeld:  Anne Fleur Hoekman
Meer zien van Anne Fleur? Dat kan hier. 

Download gratis The Social Checklist

Hét stappenplan voor meer engagement op Instagram.

Binnen een paar minuten ontvang je de checklist in je inbox!

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy