Merel van der Wouden over succesvol onderhandelen

Na vier jaar in de banken industrie in Canada te hebben gewerkt besloot Merel van der Wouden (31) het bedrijfsleven te verlaten. Ze startte haar eigen onderneming Blackbird Negotiations en helpt nu vrouwen om succesvol en zelfverzekerd te onderhandelen over hun salaris of tarief.

onderhandelen

Hoe ben je op het idee gekomen voor je onderneming?

“Onderhandelen ging mij al jaren goed af en ik onderhandelde met mijn toenmalige werkgever over mooie expatcontracten. Nadat ik het bedrijfsleven verliet heb ik meteen een business coach in handen genomen: Aranka van der Voorden. Samen met haar bekeken we waar ik goed in ben, waar ik geld mee kan verdienen en wat ik leuk vind. Onderhandelen rolde eruit!”

 

Je reist veel. Hoe combineer jij dit met je werk?

“Klopt! Het is niet altijd makkelijk, denk aan tijdsverschil, reizen en slecht internet, maar het lukt! Ik coach zowel 1:1 als dat mogelijk is, maar ik geef ook coachingsessies via Skype als ik niet op dezelfde plek ben als mijn klant.”

 

Heb je een leuk succesverhaal van een vrouwelijke ondernemer die jij al hebt mogen helpen?

“Jazeker, ik heb er zelfs heel veel. Laatst vertelde een onderneemster dat ze na mijn workshop niet meer afschrikt van een nee op een voorstel, maar nu met een tegenvoorstel komt. Ze vertelde dat ze na de nee alsnog een mooie deal met de klant had kunnen sluiten. Hier word ik erg blij van.”

 

Veel vrouwelijke ondernemers worden door potentiële klanten gevonden op social media. Wat kunnen ondernemers daar al doen of duidelijk maken?

“In ieder geval duidelijk maken dat zij een business runnen en dus een bepaalde waarde vertegenwoordigen.” Daarnaast is het handig om je website te vermelden en op je website prijzen te vermelden (of in ieder geval vanaf prijzen). Het is nogal een verschil of iemand bijvoorbeeld 300 of 3000 euro rekent.”

 

Kun je twee praktische tips delen waar ondernemende vrouwen vandaag al mee kunnen beginnen om goed te onderhandelen in een zakelijk gesprek en te krijgen wat ze zouden willen?

Tip #1
“Bereid je ten eerste heel goed voor. Wat is je marktwaarde? Waar is de klant naar op zoek? Welke waarde kan jij de klant bieden?”

Tip #2
“Bedenk verschillende opties om tot een mooie deal te komen. Waarde zit niet alleen in geld!”

 

Wie is jouw grote inspiratiebron op dit moment?

“Op dit moment ben ik Jay Shetty fan!”

Je bent een ambitieuze ondernemer met een missie! Wat kunnen we allemaal van jou verwachten in 2019?

“Ik wil graag de onderhandelexpert op het gebied van salarissen en tarieven in Nederland worden. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken om te zorgen dat zij hun hart volgen. Corporate verlaten om iets te doen waarvan ik elke dag blij word, was het beste ooit.”

 

Meer weten over Merel en haar onderneming? Check dan even haar website of Instagram account.

Manon van Vliet
Manon is mede-eigenaar van The Social Brand en helpt bedrijven online zichtbaar worden én blijven.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy