9 vragen aan ‘Zakenmeisje’ Naomi

Vanuit het zonnige Lissabon runt ze haar bedrijf ‘Zakenmeisje’ én helpt ze andere ondernemers met haar online programma om hun eígen online programma te maken, zodat ze net zo onafhankelijk en vrij kunnen werken zoals zij. Wij spraken Naomi Vlietman over ondernemen vanuit het buitenland, groeien in je business en het houden van focus.

Kun je even kort vertellen wie je bent?

“Ik ben Naomi (30) en ik woon samen met mijn Portugese vriend in het kleurrijke Lissabon. In 2016 richtte ik Zakenmeisje (mijn 2e bedrijf) op: een community voor vrouwelijke millennials die ondernemen.

Met mijn online programma ‘Kickstart Your Business’ help ik meiden die nu een 9 to 5 baan hebben en op zoek zijn naar meer vrijheid om een eigen bedrijf te starten en een online programma te maken, zodat ze ontslag kunnen nemen en locatie-onafhankelijk kunnen werken. Net als ik eigenlijk!

Verder ben ik een echte online marketing geek, dans ik veel, is reizen mijn favoriete hobby, was ik ‘vroeger’ weddingplanner en ben ik gek op brunchen in leuke nieuwe tentjes.”

Hoe is het om te werken vanuit het buitenland?

“I love it! We hebben een super cute appartement, waar ik vanaf mijn bureau aan het raam over heel Lissabon heen kijk. Ik werk veel vanuit huis, dus dat ik niet alleen maar naar een saaie muur hoef te staren – maar het kasteel, de rivier en de stad zie – is voor mij een groot pluspunt. En ben ik het thuis zat, dan zit ik zo in een leuk tentje of een co-working space te werken. Daar zijn er hier enorm veel van en Lissabon is dan ook een favoriete bestemming voor Digital Nomads.

Het is natuurlijk ook heel fijn dat het hier heel vaak mooi weer is. Ik vind het heerlijk om in mijn pauze of na werk lekker naar een parkje te gaan en wat te lezen of op een terras iets te drinken. Ja, ook in de winter zit hier nog iedereen buiten op het terras.”

Wat is jouw missie? En hoe is deze missie ontstaan?

“Dat ik nu vanuit Lissabon kan werken is geen toeval geweest. In 2011 begon ik mijn eerste bedrijf en hielp ik bruidsparen bij het organiseren van hun bruiloft in het buitenland (yup, ik was weddingplanner!). Dit was super leuk, tot het moment dat mijn toenmalige vriend mij vroeg of ik voor langere tijd met hem mee wilde naar het buitenland. Want natuurlijk wilde ik dat (did I mention I love to travel?), maar ik kon mijn bedrijf vanuit daar – Canada –  niet voortzetten.

Op dat moment kwam ik erachter dat mijn bedrijf helemaal niet bij mijn ideale lifestyle paste. Ik wilde namelijk op elk moment naar het buitenland kunnen vertrekken en net zo lang wegblijven als ik wilde. Niet vastzitten aan klanten bij wie ik thuis langs moet of een bruiloft waar ik bij moet zijn.

Toen ik in Vancouver woonde ben ik mij daarom gaan verdiepen in online ondernemen en online marketing. Ik wilde namelijk nog wel ondernemen, maar wel op een manier zodat ik écht vrijheid had.

Nu heb ik een bedrijf dat volledig online is en dat ik vanuit waar ter wereld ook kan runnen. Toen ik in 2017 van de ene op de andere dag besloot om voor een aantal maanden naar het buitenland te gaan (ik had nog geen idee voor hoe lang en waar naartoe) kon dat gewoon. En ook toen ik een aantal maanden daarna besloot om voor minimaal een jaar in Lissabon te blijven was dat geen probleem.

Het is mijn missie om andere vrouwen te helpen om óók locatieonafhankelijk te kunnen werken, zodat ook zij die vrijheid hebben. Of dit nou betekent dat ze daardoor als Digital Nomad de wereld over kunnen reizen of meer tijd met hun kinderen door kunnen brengen. Dit doe ik door ze te leren hoe ze een mega waardevol online programma kunnen maken en verkopen.”

Wat vond je de engste stap ooit om te zetten op ondernemersvlak?

“Momenten waarop ik écht zweethandjes had, waren; de dag dat ik ontslag nam omdat ik fulltime aan Zakenmeisje wilde werken (maar hier nog geen fulltime salaris mee verdiende), de dag van mijn allereerste radio interview bij BNR en de dag dat de eerste groep zakenmeisjes op Ibiza aankwam voor de workation die ik organiseerde.

Maar de engste stap die ik onlangs heb genomen was het besluit om te stoppen met de Zakenmeisje Members´ Club. Ik ben Zakenmeisje begonnen met het idee om deze Members´ Club te starten: een hechte community van zakenmeisjes die kennis en ervaringen over het ondernemen met elkaar deelt. Begin 2017 werd dit werkelijkheid en twee jaar lang heb ik dit gedaan, maar ik voelde eind 2018 dat het tijd was om verder te gaan.

Ik merkte dat ik op andere manieren veel meer impact kon hebben en dat ik mij daar veel waardevoller door voelde. Toen ik mij dit realiseerde wist ik meteen dat ik moest stoppen en die knoop was eigenlijk heel snel doorgehakt. Doodeng, want de Zakenmeisje Members´ Club was altijd mijn droom en de reden dat ik Zakenmeisje was begonnen. Het heeft ook nog een tijd geduurd voordat ik het aan de members durfde te communiceren. Gelukkig heb ik veel lieve mailtjes ontvangen én gaat er iets heel leuks voor in de plaats komen. Wat op zijn beurt dan weer mega spannend is!”

Hoe onderscheid jij je van de vele businesscoaches die er nu zijn? Wat is je onderscheidende factor?

“Ik richt mij volledig op kennisondernemers (to be) die locatie-onafhankelijk willen kunnen werken, door een online programma te verkopen, en daar help ik ze van A tot Z bij. Vaak zijn dit vrouwelijke millennials die nu nog een goede baan in loondienst hebben, maar die op zoek zijn naar meer vrijheid.

Waar wij als eerste naar gaan kijken is hoe hun ideale lifestyle er eigenlijk uit ziet, zodat ze hun bedrijf daar op af kunnen stemmen. Ik maak echt die combinatie tussen werk en privé: een goedlopend bedrijf, maar wel één die bij JOU en jouw ideale leven past. Succes en vrijheid is voor iedereen namelijk anders.

Wat niet iedereen weet is dat ik een echte online marketeer ben en daar enorm veel kennis en jarenlange ervaring in heb. Mijn hart gaat sneller kloppen van funnels, conversie optimalisatie, marketing automation en alles wat er bij online marketing komt kijken. Naast het coachen help ik ze hier dus ook bij.”

Welke middelen zet jij in om online te groeien en goed zichtbaar te zijn?

“Wat mij in het begin heel erg heeft geholpen om te groeien is het interviewen van andere ondernemers. Wanneer ik het interview plaatste deelden zij dit met hun volgers en zo kreeg ik er weer nieuwe volgers bij. Het werken met gastbloggers had hetzelfde effect.

Daarnaast helpt het natuurlijk als je zelf ook geïnterviewd wordt en in de media komt. Meestal word ik gevraagd, maar soms neem ik zelf contact op om te vragen of ze mij willen interviewen, of stuur ik een persbericht. 

Naast deze Free Publicity heb ik mijn accounts kunnen laten groeien door veel relevante content te plaatsen, challenges te organiseren en waardevolle freebies te creëren. Ook zet ik geregeld Facebook advertenties in. Dit doe ik niet om meer likes of volgers te krijgen, maar het draagt hier natuurlijk wel aan bij.”

Wat is jouw gouden tip om op social media de juiste volgers aan te trekken? En je naamsbekendheid te vergroten?

“Allereerst is het heel belangrijk om zelf goed te weten wie die juiste volger dan is. Zet op papier wie jouw droomvolger is en werk dit uit tot in detail. Waarom zit zij op Instagram (of een ander medium)? Is ze op zoek naar inspiratie, motivatie, wil ze iets leren? Als je dat weet kun je hier content voor gaan maken, helemaal gericht op die droomvolger. Je kunt hem/haar letterlijk in gedachte nemen wanneer je een post maakt. Wanneer jouw droomvolger jouw post vervolgens ziet moet hij/zij het idee hebben dat je het letterlijk tegen hem/haar hebt. Like you´re reading her mind! Social media draait eigenlijk niet om jou, maar om jouw droomvolger. Wat is voor haar interessant om te zien? Dat post je.”

Veel startende ondernemers hebben grootse plannen en te veel ideeën. Heb je een gouden tip hoe ze juist de focus kunnen houden?

“Ik heb twee tips:

Tip #1 – Neem actie

Ga het doen. Werk jouw idee uit en ga het verkopen op een manier die bij jou past en het meest voor de hand ligt. Je hoeft niet op Instagram, Youtube, Pinterest, Facebook én Twitter te zitten. Je hoeft niet naar elke netwerkborrel, webinar of training. Je hoeft niet urenlang blogs te lezen en video´s te kijken over hoe het moet. Je moet het gaan doen.

Weet wat je doel is, maak daar een plannetje voor en ga het uitvoeren. En houdt het simpel.

Tip #2 – Niet opgeven

Vaak verlies je de focus omdat iets niet lukt, niet snel genoeg gaat of je een kleine tegenslag hebt gehad. Keep your eye on the price! Nee, misschien is het niet direct een groot succes, maar als jij er écht in gelooft (en dat zou je moeten doen) blijf dan doorgaan. Ga niet weer met een ander idee aan de slag. Blijf doen waar je mee bezig bent en ga dat gewoon steeds beter en beter maken. Niemand is een overnight success.”

Wat staat er voor jou dit jaar nog allemaal op de planning? Wat mogen we niet missen van Zakenmeisje?

“Binnenkort gaan de deuren naar Kickstart Your Business weer open en ga ik een hele nieuwe groep met zakenmeisjes helpen bij het starten van hun bedrijf. Ook geef ik geregeld een gratis webinar, en iets verder in het jaar staan er hele spannende veranderingen op de planning. Dan zal ik ook bekend gaan maken met welk super secret project ik nu bezig ben. Dit is iets wat ondernemers die al een online programma hebben, maar willen groeien, heel erg gaat helpen. Super veel zin heb ik hierin!”

Ben jij zo’n ondernemer die al een online programma heeft, maar wil groeien? Stuur Naomi dan even een mailtje ([email protected]), misschien kun jij case study worden!

Beeld: Prisca Visser