Van eenmanszaak naar VOF: zo deden wij het

Als je ons al een tijdje volgt, heb je waarschijnlijk wel meegekregen dat we een maand geleden fulltime zijn gaan samenwerken. We hebben ervoor gekozen om van eenmanszaak naar VOF (Vennootschap Onder Firma) te gaan. Wat hier allemaal bij komt kijken en hoe wij het gedaan hebben? Je leest het hier.

eenmanszak naar VOF

First things first: wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een VOF?

Een VOF lijkt veel op een eenmanszaak, maar kent meerdere eigenaren (vennoten). Binnen de VOF kunnen beide vennoten gebruik maken van hun ondernemersaftrek. Elke partner die afzonderlijk aan de voorwaarden voldoet, krijgt dus gewoon zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Daarnaast ben je binnen de VOF ook persoonlijk aansprakelijk voor schulden die het bedrijf maakt, en moet je je eigen pensioen regelen. Een VOF is dus eigenlijk een eenmanszaak met meerdere oprichters.

Voor het oprichten van een VOF heb je geen minimumkapitaal nodig. Dat maakt het perfect voor start-ups!

Waarom je dan zou kiezen voor een VOF? Wij hebben dit gedaan omdat we nu beide even verantwoordelijk zijn voor ons bedrijf. We delen samen de winsten, maar ook de verliezen van ons bedrijf. We wilden allebei eigenaar zijn en dezelfde risico’s dragen.

Stap 1: omzetten bij KvK

Wil je jouw eenmanszaak omzetten naar een VOF, dan moet je eerst jouw eenmanszaak staken. Deze hef je als het ware op. Vervolgens start je een nieuwe VOF. Dit kun je allemaal in één keer regelen bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dan ook je naam behouden. Alle gegevens worden direct overgezet. Dit kost je (net als toen je jouw eenmanszaak startte) 50 euro.

Stap 2: contract opstellen

De tweede stap is om een vennootschapscontract op laten stellen met een notaris. Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel een aanrader om te doen. In dit contract kun je alle afspraken met je vennoot vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wie wat inbrengt in het bedrijf (geld/uren)
  • aantal uren dat je binnen het bedrijf gaat werken
  • de duur van de VOF 
  • arbeidsongeschiktheid
  • vakantiedagen etc

Wij hebben dit ook gedaan. In eerste instantie leek het ons niet nodig omdat we familie zijn, maar we kregen het advies om dit absoluut wél te doen. Het schijnt zo te zijn dat het met familie-zaken juist vaak mis gaat omdat er geen contract is opgesteld…

En hoe zit het dan met belasting?

Als vennoot betaal je allebei inkomstenbelasting over je eigen winst. Hierover krijg je net als bij je eenmanszaak gewoon zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Wij hebben een hele fijne boekhouder die alle belastingzaken voor ons regelt. Dit hebben we bewust uitbesteed omdat we hier beide geen pro in zijn. Dit scheelt ons ontzettend veel tijd en is de investering dubbel en dwars waard!

Het omzetten van je eenmanszaak naar VOF is dus helemaal niet zo lastig als je van te voren misschien zou denken. Wij kunnen het iedereen aanraden!

Tekst: The Social Brand
Illustratie: Lotte Gielen

Gratis webinar: Een ijzersterke Social Journey

X