Instagram cursus

Meet Heleen Lameijer: de eerste arts met een Instagram cursus

Dacht je dat je als arts Instagram niet kunt inzetten voor je werk?Spoedeisende hulp arts en wetenschapper Heleen Lameijer bewijst het tegendeel. Met haar account @makesciencework maakt ze niet alleen medische kennis beschikbaar voor iedereen, maar geeft ze ook als eerste arts een medische cursus via Instagram. Hoe cool is dat? Wij spaken Heleen.

Instagram cursus

Kun je nog even kort vertellen wie je bent en wat je doet?

“Ik ben Heleen Lameijer en ik werk als spoedeisende hulp arts en wetenschapper in het Medisch Centrum Leeuwarden. Na mijn artsendiploma heb ik me gespecialiseerd binnen de spoedeisende geneeskunde en ben ik gepromoveerd (PhD). Ook ben ik de eigenaar van het bedrijf Make Science Work, waarmee ik medische kennis beter beschikbaar wil maken voor iedereen.”

Hoe kwam je op het idee om jouw kennis en passie over science en de medische wereld via social media te delen?

“Na mijn promotie kreeg ik de kriebels. Ik had opeens tijd ‘over’ en werd onrustig. Ik besefte me dat ik vooral bezig ben geweest met zieke mensen, in het ziekenhuis maar ook binnen de wetenschap. Maar ook gezonde mensen kunnen medisch advies gebruiken. Het viel me op dat sommige dingen die voor mij erg logisch waren door mijn opleiding, zoals bijvoorbeeld de dosering van paracetamol (1000 mg, 2 tabletten, per keer) voor mensen om mij heen helemaal niet zo logisch waren. Zo zijn er tal van dingen die je leven een stukje makkelijker kunnen maken met een klein beetje meer kennis. Daar wilde ik wat mee. Ooit had ik tijdens mijn co-schappen een wekelijks ‘wist-je-datje’ via mijn Facebook pagina, wat toen erg aansloeg. Met dit in het achterhoofd ben ik @makesciencework op Instagram gestart.”

“Hiernaast heeft de wetenschap een wat suf imago, terwijl het voor mij juist zo bevrijdend werkt. Ook hier wilde ik meer van laten zien!”

Instagram cursus

Instagram is een mooi platform om te inspireren en informeren. Dit doe jij nu met de Insta Life Saver cursus waarin je alles deelt over reanimatie. Wat houdt deze cursus precies in en hoe pak je dit aan?

“De @instalifesavercursus is de eerste cursus over reanimatie die je volgt via Instagram. In 6 modules ga ik in begrijpelijke taal en beeld, in instagram stories, de huidige Europese richtlijn voor reanimatie buiten het ziekenhuis langs. Deze richtlijn is nauwelijks te begrijpen als je niet medisch onderlegd bent, maar o zo belangrijk. Vroege start van reanimatie kan de kans op overleven tot 5 keer vergroten! Reanimeren is niet moeilijk, maar wel een beetje spannend. Door in de cursus duidelijk uit te leggen hoe het werkt, wat je kunt doen, maar ook gerust te stellen, probeer ik de angst om te starten weg te nemen. De cursus is net afgelopen en had al 105 enthousiaste deelnemers. Ik heb onwijs veel leuke reacties gekregen. Erg trots op!”

Wat is jouw missie? Waar doe je het allemaal voor?

“Mijn missie met Make Science Work is tweeledig. Ten eerste wil ik medische kennis beter beschikbaar maken voor iedereen, dus ook voor de gezonde mens. Want meer kennis geeft meer autonomie, doordat je je lichaam beter begrijpt, en autonomie geeft een groter ervaren gezondheid.

Ten tweede wil ik mijn carrièrepad delen, om te laten zien dat het kán. Ik heb als jonge vrouw een gerespecteerde positie in het ziekenhuis en als wetenschapper. Ik wil laten zien hoe ik dit vorm geef, om zo een inspiratie te kunnen zijn voor andere jonge mensen en in het specifiek vrouwen.

De missie van de Insta Life Saver cursus valt onder de eerste missie van Make Science Work. Specifiek heeft de cursus zelf als missie om een verschil te kunnen maken in een medische noodsituatie: de reanimatie.”

Naast dat je dokter en wetenschapper bent spreek je ook op congressen en events. Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Mijn week is altijd anders omdat ik verschillende diensten draai. Ik doe dagdiensten, avonddiensten en ook nachtdiensten. Dit zijn globaal 3 diensten van 9,5-10 uur per dienst. Hiernaast heb ik 1 dag in de week een wetenschapsdag, waarbij ik me richt op de wetenschappelijke activiteiten op de spoedeisende hulp en in de ziekenhuizen waarmee wij samenwerken. Ik superviseer hierin meerdere artsen en studenten geneeskunde in hun wetenschappelijk onderzoek, wat inhoudt dat ik veelal hun plannen controleer, herschrijf, resultaten check, en artikelen voor medische tijdschriften schrijf.

Eén dag in de week richt ik me op mijn bedrijf, maar vaak gaat dit ook een beetje tussendoor. Zo heb ik op woensdag de rubriek wist-je-dat-woensdag en op vrijdag de feit-of-fabel-vrijdag op mijn Instagramkanaal @makesciencework. Het spreken op congressen doe ik zowel op medische congressen (vanuit het ziekenhuis) als niet-medische bijeenkomsten (vanuit Make Science Work).”

Hoe wordt er vanuit jouw vakgebied (medische wereld) naar social media gekeken?

“Het is binnen de medische wereld nog vrij onbekend, vooral bij artsen, maar wel upcoming. Op LinkedIn zijn artsen wel goed vertegenwoordigd, maar op Instagram nog weinig. Vooral ziekenhuizen en bepaalde ziekenhuisafdelingen hebben wel een account, maar artsen als persoon minder. Ik denk dat dit deels te maken heeft met het feit dat een boel topposities nog worden bekleed door een andere generatie artsen. Daarnaast is het natuurlijk ook best kwetsbaar om jezelf zo te laten zien. De professionele afstand vervaagd, en soms heb je juist die professionele afstand erg nodig om niet te veel geraakt te worden door je werk. De scheiding tussen werk en privé. Ook moet het natuurlijk bij je passen, als persoon, om zo naar buiten te treden.”

Investeer je veel geld/tijd in de content die je maakt voor social media? Zo ja, wat is je verdienmodel?

“Ja best wel, ik ben er toch wel dagelijks mee bezig. Vooral ook omdat ik niet veel aan content planning doe. Dat is omdat ik het prettig vind om te vertellen wat me op dát moment bezig houdt, en dat kun je bijna niet plannen. Maar het geeft me gelukkig ook veel energie, dus momenteel zit ik aan de positieve kant van de balans.

Mijn verdienmodel is tweeledig. Ik ben in te huren als spreker en krijg betaald voor de talks die ik doe op conferenties en congressen. Daarnaast kost de Insta Life Saver cursus geld om mee te doen. Onder het artikel wat de Volkskrant schreef over mijn cursus stond laatst iets van “Als je het zo belangrijk vindt, en je deze missie hebt, waarom is de cursus dan niet gratis?”.  Kennelijk hebben mensen geen idee hoeveel geld en tijd het kost om zo’n cursus op te zetten en te promoten. En staat iets goeds willen doen voor de wereld gelijk aan het gratis leveren. Momenteel heb ik met de eerste cursus precies quitte gespeeld, iets waar ik denk ik erg trots op mag zijn. De echte winst van de Instagram cursus zit in het langere termijn effect: de winst in het overleven van een hartstilstand.”

Jij bent hét bewijs dat er vanuit alle vakgebieden leuke en interessante content is om te delen. Wat was een eye-opener voor jou om dit te gaan doen?

“Ik was sowieso privé al erg bezig met Instagram via mijn persoonlijke account waar ik aardig wat volgers had. Hier heb ik goed mee kunnen oefenen. Deze groeide ook aardig en berichten werden goed bekeken. Momenteel staat dit account weer op privé en focus ik mij met name op @makesciencework. Voorafgaand Make Science Work heb ik het boek Instaproof gelezen, om nog wat meer te weten te komen over Instagram en hoe het werkt. Iets professioneel aanpakken is wat bij mij past: ik ben geen perfectionist maar ik hou wel van mooie dingen. Dingen waar ik zelf blij van wordt. En ik ben dankbaar dat anderen daar nu ook blij van worden!”

Wat kunnen we van jou verwachten in 2020?

“Ik ben gekozen als finalist van de Viva 400 Visionista awards, en die hoop ik natuurlijk te winnen! De Insta Life Saver cursus komt terug! Maar voordat die terug komt heb ik nog iets anders, nieuws, wat gaat komen. Iets heel leuks, belangrijks, en toegankelijk voor iedereen. Ik ben van plan om dat halverwege augustus te onthullen! Het moet wel een beetje spannend blijven natuurlijk ;-)”

Must follow?

@JoanneSierink is een arts die helaas zelf ziek geworden is tijdens haar zwangerschap. Ik ben gepromoveerd op ernstige hartziekten tijdens de zwangerschap, dus dit is iets wat mij echt raakt. Bovendien schrijft zij geweldige blogs over haarzelf, ziekte, acceptatie en liefde. Een ontzettend inspirerend en ook leuk mens!

Maar ook @gzndenzo . Ik schrijf als medisch expert elke maand een blog voor dit platform. Er zijn meerdere experts die hier blogs voor schrijven, vanuit allerlei hoeken (niet alleen medisch). Erg leuk en leerzaam!”

Manon van Vliet
Manon is mede-eigenaar van The Social Brand en helpt bedrijven online zichtbaar worden én blijven.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy