In 5 stappen naar krachtige video content

Sterke copy kan veel doen en mooie beelden zeggen soms meer dan duizend woorden, maar video blijft pas écht hangen. Anno 2020 kan geen bedrijf meer zonder video content. Maar waar begin je en waar moet je allemaal aan denken als je krachtige video content wilt maken? Dit stappenplan helpt je een handje op weg.

Stap 1 Kies een doel

Wat wil je bereiken met jouw video? Het is goed om vooraf over een doel na te denken. Doelen van videomarketing zouden kunnen zijn: naamsbekendheid vergroten, meer leads genereren, de band met je doelgroep versterken, een betere conversie of een product of dienst introduceren. Door zo’n doel vast te leggen vóórdat je begint met filmen, heb je de boodschap van jouw video duidelijk voor ogen en weet je ook meteen hoe je deze het beste kunt vertalen naar een video voor jouw kijkers.

Stap 2 Kies je doelgroep

Na het bepalen van het doel en de boodschap van de video, is de kijker aan de beurt. Verdiep je in je doelgroep en bedenk welke content relevant is voor hen. What’s in it for them? Wat willen ze zien? Wat willen ze leren? Willen ze geïnspireerd worden, hebben ze behoefte aan how-to video’s of zijn ze misschien juist op zoek naar informerende video’s over een specifiek product? Het is heel belangrijk om te weten wat jouw kijkers graag willen zien. Je video’s gaan niet over jou, ze gaan over jouw doelgroep. Zorg ervoor dat jouw doelgroep zich echt kan verbinden met jou en je bedrijf. Roep emotie op!

Stap 3 Kies je video-vorm

Wat voor soort video ga je maken? Er zijn veel verschillende soorten en vormen van video-content. Denk aan brandvideo’s, reviewvideo’s, instructievideo’s, introductievideo’s, webinars, educatieve video’s, how-to video’s of video’s voor een kijkje in de keuken, inspiratie, tips & trucs etc. Je kunt het zo gek niet bedenken! Maar hoe kies je nu de juiste video-vorm? Dat ligt er natuurlijk aan wat je met je video wilt bereiken. Wil je de aandacht van je doelgroep trekken? Dan kun je denken aan een introductievideo of een kijkje in de keuken. Wil je de interesse van je volgers wekken? Dan zou je een webinar kunnen opnemen, of informatie kunnen delen via een educatieve video of een how-to video. Wil je jouw volgers en fans warm maken voor je product of dienst, dan zijn video’s waarin jij zelf iets vertelt (persoonlijk, verbinden, emotie) of video’s waarin je anderen aan het woord laat (reviewvideo’s) een goede match.

Stap 4 Maak een draaiboek en een script

Wat voor camera ga je gebruiken? Op welke locatie ga je schieten? Welke props heb je nodig? Hoe lang gaat je video duren? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke punten om van tevoren over na te denken en op te nemen in je draaiboek. Zorg ervoor dat je alles tot in de puntjes hebt voorbereid zodat je geen tijd hoeft te verliezen tijdens het opnemen van de video. Al helemaal wanneer je met een team of videograaf samenwerkt! Ook belangrijk: het uitschrijven van een script. Hierin kun je bijvoorbeeld denken aan een intro die direct de aandacht grijpt, dan de kern van je boodschap en als afsluiter een call-to-action (CTA). Vergeet bij het schrijven van het script ook niet om die emotie mee te nemen. Geef je kijker het gevoel dat je het tegen hem/haar hebt en gebruik geen vakjargon of veel te moeilijke marketing termen. Houd het kort, wees authentiek en probeer echt die verbinding met je doelgroep aan te gaan.

Stap 5 And… action!

De laatste stap is het opnemen van de video. Je doel, je doelgroep en je verhaal heb je duidelijk voor ogen, dus nu kun je de camera erbij pakken. Bedenk goed of je zelf over de kennis en middelen beschikt om je video te maken. Als je hierover twijfelt, kun je het misschien beter professioneel aanpakken met een videograaf. Tip: je zou ook een videograaf in kunnen huren voor een hele dag, om direct een hele reeks video’s op te nemen. Dit noemen we ‘bulken’. Handig als je jouw content graag vooruit wilt plannen! Op de dag van opname is het goed om verschillende setjes kleding mee te nemen, je script en de juiste apparatuur (denk aan een microfoon en extra geheugenkaartje) bij je te hebben en om goed uitgeslapen en met de juiste energie te beginnen. Neem je tijd, zorg voor een aantal extra shots als het nog niet 100% goed voelt en film altijd iets langer dan in je draaiboek is opgenomen. Zo heb je bij het editen in ieder geval genoeg beeldmateriaal om uit te kiezen. En last but not least: have fun!

Pssst… dit artikel komt uit ons magazine social mag. #5. Wil je meer van deze waardevolle tips & inspiratie? Bestellen kan via onze shop!

Tekst: The Social Brand
Illustratie: Lotte Gielen

Manon van Vliet
Manon is mede-eigenaar van The Social Brand en helpt bedrijven online zichtbaar worden én blijven.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy