Trees for all

Verduurzaam je business met Trees for All

Lever als bedrijf een tastbare bijdrage aan de wereld van morgen.

Dat er absoluut niets cools is aan de opwarming van de aarde, weten ze ook bij stichting Trees for All. Sinds 1999 zetten zij zich in door wereldwijd bos te planten en te herstellen. Dichtbij huis, maar ook verder weg met duurzame bosprojecten in ontwikkelingslanden. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Of hoe jij de CO2 uitstoot van je bedrijf kunt compenseren? Simone Groenendijk, directeur van Trees for All, vertelt.

Trees for all

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Mijn naam is Simone Groenendijk (43 jaar) en ik ben directeur van Trees for All. De afgelopen twintig jaar heb ik gewerkt voor profit en non profit organisaties en sinds twee jaar ben ik met veel plezier werkzaam voor Trees for All. Zo’n twaalf jaar geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om mijn tijd en energie in te zetten voor organisaties die er in mijn ogen toe doen. Trees for All is zo’n organisatie. Iedereen die mij kent weet hoeveel ik van dieren en natuur hou, dus ik zit helemaal op mijn plek!”

Hoeveel CO2 stoot je als particulier gemiddeld uit per jaar, en hoeveel bomen moeten worden geplant om dit te compenseren?

“Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 13,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding, spullen en kleding. Dit is een totaal van 21.5 ton CO2. Uitgaande van een gemiddeld huishouden van 2,2 personen kom je al snel op een footprint van bijna 10 ton CO2 per persoon. Dit is fors meer dan de uitstoot van de gemiddelde van alle wereldburgers namelijk 3,4 ton CO2. Over het algemeen is de uitstoot per inwoner in rijke landen veel hoger dan in arme landen.

Hoeveel bomen je moet planten voor deze uitstoot scheelt per land en regio. Tropisch bos legt gemiddeld 10 tot soms wel 15 ton CO2 per hectare per jaar vast tijdens de groei, Nederlands bos legt gemiddeld 8 ton CO2 per hectare per jaar vast. Afhankelijk van het aantal bomen dat geplant wordt per hectare, kan een gemiddelde vastlegging per boom worden bepaald.”

Is er een verschil tussen bomen planten of CO2 compenseren?

“Je CO2 uitstoot kun je op verschillende manieren compenseren. Bijvoorbeeld via projecten die CO2-reductie bewerkstelligen of CO2-uitstoot vermijden zoals cookstoves of Redd+ projecten. Slechts een klein deel van de compensaties wordt gedaan via zogenaamde ‘carbon removal’ projecten. Dit betekent dat de CO2-uitstoot daadwerkelijk uit de atmosfeer wordt gehaald en duurzaam wordt opgeslagen, bijvoorbeeld door het aanplanten van bossen. Dit is in onze ogen de meeste impactvolle manier van CO2-compensatie. Trees for All kiest heel bewust voor sociale herbebossingsprojecten met brede impact voor klimaat, natuur en mens.”

Trees for All

Hoe kiezen jullie die bosprojecten uit?

“Wij selecteren onze bosprojecten aan de hand van diverse criteria waarin betrokkenheid van de lokale bevolking en duurzaam bosbeheer centraal staan. Onze criteria staan op onze website en zijn dus voor iedereen toegankelijk. Al onze projecten worden uitgebreid beoordeeld voordat we van start gaan. Als een project geselecteerd wordt, stellen we in samenwerking met onze projectpartner een impact monitoring & rapportage framework op. Wij gaan altijd een samenwerking aan voor lange termijn, omdat we niet alleen bomen willen planten, maar bossen willen creëren en behouden.”

Trees for All bestaat al sinds 1999, maar heel veel mensen worden nu pas bewust van klimaatverandering. Merken jullie die verschuiving ook?

“Het is ongelooflijk inspirerend om te zien hoeveel aandacht het onderwerp klimaatverandering krijgt en hoe de ambities van bedrijven en individuen toenemen om een bijdrage te leveren. 20 jaar geleden waren wij de eerste aanbieder van CO2-compensatie via herbebossing en bevonden we ons nog in een niche. Nu zijn zoveel mensen wakker geschud en zich bewust van het belang van meer bos en bomen. Dat is hoopgevend!”

Jullie richten je ook op de zakelijke markt. Bedrijven kunnen bedrijfspartner worden en een eigen bos planten. Hoe werkt dit precies?

“We werken met heel veel bedrijven samen, van zzp-ers tot grote corporates. Dat is een bewuste keuze. Onze naam zegt het ook: Trees for All. We planten bomen met en voor iedereen. Kleinere bedrijven kunnen bij ons productpartner worden vanaf 100 bomen per jaar, maar we kunnen ook bedrijfsbossen aanplanten (vanaf 2000 bomen) of maatwerk partnerships opzetten. Zo hebben we vorig jaar een geweldig mooi project gedaan met BAM en hebben in het kader van hun 150-jarig jubileum 150.000 bomen wereldwijd geplant. Bedrijven die bedrijfsbospartner worden, krijgen een bos op naam en kunnen ook helpen bij de aanplant van het bos. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk vanwege corona, maar volgend jaar hopen we weer met onze partners bomen te planten!”

Trees for all is binnen Nederland de enige aanbieder van CO2-compensatie via duurzame bosprojecten die voldoet aan de strenge eisen van het CBF-keurmerk. Wat houdt dit keurmerk precies in? En wat doen jullie anders dan andere aanbieders, dat jullie de enige zijn die hieraan voldoen?

“Het CBF houdt toezicht op erkende goede doelen. In Nederland zijn er ruim 40.000 stichtingen met een ANBI erkenning (Algemeen Nut Beogende Instelling), maar daarvan hebben slechts 620 het CBF keurmerk. Trees for All is één van deze erkende stichtingen. Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen waardoor je verzekerd bent dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld. De CO2-compensatie markt kent een groot aantal spelers, waaronder voornamelijk commerciële partijen. Dat zijn organisaties die dus een winstoogmerk hebben, wij hebben dat niet. Ons doel is om zoveel mogelijk impact te maken met de projecten die we steunen.”

Hoe kunnen onze lezers vandaag nog meedoen & Trees for All steunen?

“Het mooie is dat iedereen een tastbare bijdrage kan leveren! Je kunt bomen voor jezelf planten of bomen cadeau geven. Nu het einde van het jaar nadert kun je er ook voor kiezen om jouw uitstoot van 2020 te compenseren (zoals eerder genoemd is dat gemiddeld 10 ton CO2). Kijk dus vooral naar de mogelijkheden op onze website en doe mee!”

Plant een boom per verkocht product
Of je nu houten tafels of zonnepanelen verkoopt, websites bouwt of masseur bent: bij Trees for All kun je jouw bedrijf verduurzamen op een hele tastbare manier. Als productpartner van Trees for All kun je namelijk per product of dienst een boom laten planten. Iets voor jouw bedrijf? Check treesforall.nl

Manon van Vliet
Manon is mede-eigenaar van The Social Brand en helpt bedrijven online zichtbaar worden én blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Maillijst

Ontvang onze artikelen in je inbox

Join onze community. Ontvang iedere week een update met interessante verhalen, interviews en artikelen. 

Bedankt voor je inschrijving.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy