duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen met Semmie

Als eigenaar van een bedrijf ben je vaak hard aan het werk, maar is jouw verdiende geld ook wel aan het werk voor jou? Steeds meer ZZP’ers en eigenaren van MKB bedrijven zijn bezig met hun financiële toekomst en kiezen ervoor om hun geld te beleggen. Maar hoe doe je dat op een duurzame manier? Dát is waar online vermogensbeheerder Semmie om de hoek komt kijken. Wij spraken Semmie over duurzaam beleggen.

semmie

Kun je kort uitleggen wie jullie zijn en wat jullie doen?

Semmie is een online vermogensbeheerder. Klanten openen bij ons een beleggingsrekening en wij regelen de rest van het beleggingsgebeuren. Ideaal voor mensen die weinig tijd, kennis of zin hebben om er zelf actief mee aan de slag te gaan. Wij beleggen duurzaam. Dit betekent dat wij alleen beleggen in bedrijven die aandacht besteden aan mens, milieu en de maatschappij. Bij Semmie geloven we namelijk dat financieel rendement niet ten koste hoeft te gaan van de wereld.”

Vanuit welke intentie is Semmie ontstaan?

“Het idee om Semmie op te richten ontstond toen het zusje van oprichter Sem Jr. van Berkel naar hem toe kwam met een klein bedrag dat ze maandelijks overhield. Omdat Sem Jr. bekend was in de beleggingswereld mocht hij dat voor haar gaan beleggen. Alleen was dat in Nederland toen nog niet mogelijk. Beleggen was pas mogelijk bij een inleg van minimaal duizenden euro’s. Samen met Lodewijk Kalden – die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het beleggingsplatform – werd Semmie opgericht. Met als doel om beleggen simpeler, begrijpelijker, beter en voor iedereen toegankelijk te maken. Het resultaat is een digitaal beleggingsplatform dat de expertise van traditioneel vermogensbeheer combineert met het online gemak van nu.”

Wat is duurzaam beleggen?

“Een duurzame belegging is een investering in een onderneming die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. De internationale standaard voor duurzaam beleggen is de ESG-score. Deze beoordeelt bedrijven op hun inzet met betrekking tot Environment (milieu), Social (mens & maatschappij) en Governance (eerlijk bestuur). Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden door het bedrijf met milieu, mens & maatschappij en eerlijk bestuur. Zo wordt van bedrijven verwacht dat ze grondstoffen zo effectief mogelijk gebruiken en vervuiling tegengaan. Maar ook dat er sprake is van eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. En verwacht men een bestuursvorm die bijvoorbeeld corruptie en belangenverstrengeling tegengaat. Hoe beter een bedrijf scoort op die punten, hoe duurzamer het bedrijf wordt gezien. Duurzaam beleggen is dus meer dan beleggen in bedrijven die het beste voor hebben met het milieu: het is veel breder dan dat.”

duurzaam beleggen

Is duurzaam beleggen ook minder risicovol? En hoe kijken jullie daar naar als bedrijf?

“Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, of je het nu duurzaam doet of niet. De populariteit van duurzaam beleggen neemt al wel jaren toe. Consumenten verwachten ook steeds meer dat bedrijven zich bezig houden met duurzaamheid. Daardoor verankert dit thema zich meer en meer in de cultuur van bedrijven. En dat doet duurzaam beleggen goed: de relatief jonge sector wordt volwassen. Wat we ook al hebben gezien is dat duurzame beleggingen het afgelopen jaar, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis op de beurs, betere resultaten hebben neergezet dan reguliere beleggingen. Dit komt omdat zij aan de ene kant minder belegd waren in energiebedrijven die zware klappen te verduren kregen. Aan de andere kant wordt vaak wel belegd in bedrijven in de gezondheidszorg en technologie, deze bedrijven zijn juist goed de crisis doorgekomen.”

Jullie hebben één modelportefeuille met aandelen- en obligatiefondsen. Op basis van welke criteria checken jullie of een bedrijf, organisatie of aandeel duurzaam is?

“De fondsen waar we in beleggen zijn gekoppeld aan een bepaalde index. Een index kun je zien als een mandje aandelen met hetzelfde thema. De index die door een fonds wordt gevolgd, wordt niet 100% overgenomen. Daar zit een, op de eerdergenoemde ESG-criteria gebaseerde, duurzame filter overheen. Dit filter zorgt ervoor dat alleen de aandelen of obligaties van de meest duurzame bedrijven geselecteerd worden. Met het gebruik van beleggingsfondsen kunnen we ervoor zorgen dat een portefeuille van €500 gespreid is over meer dan 1.700 verschillende bedrijven.” 

Steeds meer ondernemers lijken interesse te tonen in beleggen voor hun pensioen, merken jullie dit ook in het aantal gebruikers bij Semmie?

“De overheid trekt zich steeds meer terug en we moeten meer voor onszelf zorgen op financieel gebied. Ook ondernemers, die zeker nu in onzekere tijden verkeren. Bij Semmie zien we die groeiende interesse (of noodzaak) op verschillende manieren terugkomen. Meerdere ondernemers openen privé een rekening en de vraag naar zakelijke rekeningen is groot. We zijn daarom ook druk bezig met deze mogelijkheid te ontwikkelen en verwachten dit jaar ook zakelijke rekeningen aan te kunnen bieden. Daarnaast merken we het ook in het websitegebruik: artikelen gericht tot ondernemers en zzp’ers worden steeds beter gelezen.”  

Wat is het #1 beleggingsdoel bij Semmie?

“Iedereen belegt bij Semmie met één of meerdere doelen. Van het maken van een wereldreis tot een rekening voor mijn favoriete kleinkind, we zien er veel verschillende voorbij komen. Maar de meest voorkomende is toch het welbekende appeltje voor de dorst. Dit doel wordt vooral gebruikt door beleggers die hun geld willen zien groeien maar niet een direct doel hebben.”

Hebben jullie 3 strategie-tips voor ondernemers die willen beleggen voor hun pensioen?

 1. Onderzoek wat voor jou gunstiger is: privé of zakelijk beleggen. 
  Als ondernemer heb je in het algemeen 2 opties als het gaat om beleggen: je gaat privé of zakelijk beleggen. Voor welk van deze 2 opties je het beste kan gaan hangt af van de middelen waar je mee wilt beleggen: blijvend overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen. Zakelijk mag je alleen de tijdelijke overtollige liquide middelen beleggen. Privé mag je beleggen met de blijvende overtollige liquide middelen. 

  De grens tussen blijvend en tijdelijk overtollige liquide middelen is lastig vast te stellen. Maar in de regel noemen we blijvend overtollige liquide middelen het geld dat geen directe functie heeft voor je eenmanszaak. Je hebt het dus niet op korte termijn nodig om bijvoorbeeld je rekeningen te betalen. Tijdelijke overtollige liquide middelen is daarentegen wel het geld dat je op korte termijn nodig hebt. Het is het bedrag dat je nodig hebt om te voldoen aan je zakelijke verplichtingen.  
 1. Houd focus op de lange termijn 
  Als ondernemer weet je dat je veel moet investeren en niet meteen de vruchten van je inspanning zal plukken. Een realistische blik op de wereld is daarom gewenst. Deze blik komt ook van pas als je gaat beleggen. Door uit de waan van de dag te stappen, emoties los te laten houd je een heldere blik op je lange termijn doelen.  
   
  Beleggen doe je voor de lange termijn. Beleggingen stijgen namelijk niet binnen een enkel jaar naar gigantische hoogtes waardoor je in één klap financieel onafhankelijk wordt. Misschien haal je je doel wel pas over 5, 10 of 25 jaar. Wat van belang is, is dat je de focus blijft houden op die lange termijn als je gaat beleggen. 
   
 1. Beleggen brengt risico’s met zich mee. 
  Koersen kunnen stijgen en koersen kunnen dalen, dat is inherent aan beleggen. Daardoor kunnen je beleggingen meer, maar ook minder waard worden. Het is belangrijk om je dit te realiseren voordat je gaat beginnen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.  
Manon van Vliet
Manon is mede-eigenaar van The Social Brand en helpt bedrijven online zichtbaar worden én blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Maillijst

Ontvang onze artikelen in je inbox

Join onze community. Ontvang iedere week een update met interessante verhalen, interviews en artikelen. 

Bedankt voor je inschrijving.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy