Webshopfotografie

Productfotografie: 5 tips met voorbeelden

Consumenten zijn over het algemeen visueel ingesteld. Daarom is het van groot belang dat de productfotografie van je webshop on-point is. Maar hoe zorg je voor kwalitatieve en unieke foto’s die duidelijk laten zien wat jij verkoopt? In deze blog delen we 5 tips en voorbeelden voor het visueel presenteren van je producten. En hoe beter je dit als merk neerzet, hoe makkelijker je verkoopt.

Webshopfotografie
Illustratie: Sophie Siemerink
  1. Creëer herkenbaarheid: branding van je merk in de productfotografie
  2. Consistentie: elk product in dezelfde stijl
  3. Vragen beantwoorden door middel van productfotografie
  4. Laat zien hoe het product gebruikt wordt
  5. Onderscheidende kracht en belangrijke functies laten zien

1. Creëer herkenbaarheid: de branding van je merk in de productfotografie

Productfotografie is (geloof het of niet) óók onderdeel van je merk en merkstrategie. Wat is de identiteit en wat zijn de kernwaarden van jouw merk? Op basis daarvan kies je een bepaalde stijl of concept om je producten te presenteren aan je doelgroep. Daarnaast is het ook goed om eens een onderzoekje te doen naar de doelgroep: wat willen zij zien? Wat vinden zij belangrijk? Verpakkingen van producten kunnen daarin ook een belangrijke rol spelen. Je hoeft niet altijd je producten te laten zien door middel van een witte achtergrond. Dit kan natuurlijk ook een andere achtergrond zijn, andere materialen, kleuren of met props. Ben je de webshop aan het opstarten of nog niet tevreden over de productfotografie op de website of webshop? Maak dan eens een moodboard op Pinterest waarbij je productfotografie verzamelt, die past bij jouw producten en doelgroep. Vind je het lastig? Vraag dan een branding-expert of fotograaf om advies.

Hieronder vind je 2 voorbeelden van merken die goed hebben nagedacht over de uitstraling van hun productfotografie op de website:

LNDR (sportoutfits) – Clean, duidelijk en divers

https://www.lndr.uk/

Estrid (scheerproducten) – Fris, duidelijk en jong

https://estrid.com/nl/

2. Consistentie: elk product in dezelfde stijl

Verkoop je meerdere producten? Dan is het goed om daar één lijn in te trekken en alle producten in dezelfde stijl te fotograferen. Nu kan het voorkomen dat je iedere maand nieuwe producten toevoegt aan je webshop, en dat je daar steeds nieuwe fotografie voor nodig hebt. Werk dan met een professionele fotograaf die bijvoorbeeld iedere maand de nieuwe producten voor jullie bedrijf fotografeert (en bewerkt), zodat alles dezelfde uitstraling heeft. Dit is belangrijk voor de professionaliteit van je merk en producten. Waarom? Denk maar eens aan een voetbalteam of hockeyteam waarbij een deel van het team verwassen shirts of een andere kleur sokken draagt. Als iedereen binnen het team dezelfde outfit draagt, komt dit veel sterker en professioneler over. Doe dit als merk dus ook met het tonen van je productaanbod. Je kunt bij veel fotografen een abonnement afnemen. Dit zou je dan ook direct kunnen combineren met social media fotografie/content. Werk je met een product dat meerdere ontwerpen heeft? Dan zou je door een branding bureau of fotograaf ook een mock-up kunnen laten ontwikkelen, die je steeds opnieuw kunt aanpassen.

Een mooi voorbeeld van een consistente uitstraling is het merk Aēsop. Zij laten ook heel goed zien wat er in de verpakking zit. Wat is de structuur van de zeep? Of van de crème die ik overweeg te kopen? Dat wil je zien. Mooi voorbeeld dus.

Aēsop (skin, hair & body products) – Kwalitatief en uniek

https://www.aesop.com/fr/en/

3. Vragen beantwoorden door middel van productfotografie

Visueel kun je al veel vragen beantwoorden. Veel consumenten hebben namelijk geen zin om alle details en lappen tekst bij een webshop te lezen. Visueel kunnen ze veel sneller beslissen of het product iets voor hen is of niet.

Inspirerende lifestyle fotografie kun je laten terugkomen op de website in bijvoorbeeld je homepage en de about-page. In de shop komt het neer op duidelijke productfotografie. Dan willen mensen weten wat ze krijgen als ze het product kopen. Wat is inclusief? Zit er ook een hoesje bij? Is het USB-snoer inbegrepen? Hoe gebruik ik het product? 

Een voorbeeld – die het in onze ogen goed doet als het gaat om zoveel mogelijk vragen visueel beantwoorden – is AWAY travel (een leuk merk om te volgen).

Zij zorgen ervoor dat je geen vragen meer hebt over hun producten. Dit laten zij op een pagina van een product zien:

  1. Productfotografie in cleane look (ook details!)
  2. Product video hoe je het product kunt gebruiken (Met video’s kun je een 360º view geven van je product en daarmee ook veel vragen vanuit de consument beantwoorden. 
  3. Lifestyle fotografie + GIF (animatie of beweging doet ook veel om de aandacht vast te houden van de consument)
  4. Foto’s en reviews van gebruikers

AWAY Travel (koffers en tassen) – Duidelijk en inspirerend

https://www.awaytravel.com/eu/en/

4. Laat zien hoe het product gebruikt wordt

Laat zien hoe het product gebruikt kan worden. Is het kleding? Laat je kleding dragen door een model. Is het granola? Deel mooie foto’s ter inspiratie van bijvoorbeeld een ontbijtrecept met granola. Verkoop je luiers? Laat zien hoe de fitting van je luiers is. Verkoop je kunst? Laat de kunst ook zien in een woning of in een kantoor. Hoe meer jij je product toegepast kunt laten zien, hoe beter mensen zich kunnen identificeren met jouw product en dus sneller overgaan tot kopen (of niet). 

Een merk dat wij vaker als voorbeeld gebruiken is Gisou. Wat zij goed doen op de productpagina’s, is video’s delen waarin zij laten zien hoe je het product in je haar gebruikt: hoe breng je het aan? Dit kan voor veel merken een uitkomst zijn om je product goed te laten zien. Zie hier:

https://gisou.com/products/honey-infused-hair-oil

5. Onderscheidende kracht & belangrijke functies laten zien

We zeggen het zo vaak: it’s all in the details. Zeker als je producten verkoopt in een hoger prijssegment is het goed om details van de producten te laten zien. Wat is de meerwaarde van dit product? Wat zijn de functies en wat zijn de kwaliteiten? Door de details te laten zien in je productfotografie, deel je eigenlijk steeds pluspunten van de producten en krijgen ze ook een hogere waarde. Voorbeelden van bedrijven die dit goed doen zie je hieronder:

SONOS deelt zowel details als foto’s in een situatie, zoals in de keuken of in een andere ruimte. Zo krijgen consumenten een idee van de grootte en het gebruik van de apparatuur.

https://www.sonos.com/nl-nl/home

Een ander voorbeeld van een merk die dit heel goed doet en hier natuurlijk ook om bekend staat, is Apple. De website van Apple toont alle details van de producten in mooie animaties en fotografie en je wordt echt meegenomen in het verhaal. Het enige gevaar met zoveel animaties en mooie beelden, is dat de website niet over de hele wereld goed werkt. Je hebt voor het goed ervaren van de website wel een snelle internetverbinding nodig.

https://www.apple.com/

TIP: verkoop je bijvoorbeeld vintage producten en moet je elke dag wel nieuwe producten uploaden in je shop? Dan is het handig als het snel kan. Maak bijvoorbeeld een foto van hoe het product gedragen moet worden én een foto die heel clean is. Je hebt hier handige apps voor zoals PhotoRoom, deze haalt de achtergrond van het product weg en maakt de achtergrond transparant of wit.

Heb je als lezer van dit artikel nog leuke en waardevolle suggesties van merken die niet mogen missen in dit artikel? Laat het dan even weten in de reactie van deze blog.

Illustratie: Sophie Siemerink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Maillijst

Ontvang onze artikelen in je inbox

Join onze community. Ontvang iedere week een update met interessante verhalen, interviews en artikelen. 

Bedankt voor je inschrijving.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy